Mit tegyünk kedvencünkkel, ha műtétre kerül a sor?

Írta: Dr. Kovács István on .

Ha bennünket megműtenek, számunkra is esetleg több hét amíg teljesen rendbe jövünk, úgyhogy ne csodálkozzunk, ha kutyánk és macskánk nem ugyan olyan az altatással járó műtétek után. Minden műtéti beavatkozást valamilyen fokú fájdalom és stressz kísér, ezért kedvencünk több gondoskodást és figyelmet igényel az operációt követő időszakban.

Műtét szükségességének megállapítása
A műtét szükségességét az állatot kezelő állatorvos állapítja meg. A beavatkozás időpontja függ a megállapított elváltozástól. Vannak azonnali, sűrgős halasztást nem tűrő műtéti beavatkozások, és vannak olyan betegségek illetve beavatkozások (ivartalanítás, plasztikai és korrekciós műtétek) melyek tervezhetők, a műtét időpontját előzetesen egyeztethetjük.

Érkezés műtétre
A műtét során kedvencünk altatása során használt gyógyszerek az idegrendszerre olyan hatással vannak, melyek hányást okozhatnak, ezért a műtét előtt 24 órával már ne etessék illetve 12 órával ne itassák meg állataikat.
Mivel minden műtét kockázattal jár az állatorvos a beérkező tulajdonossal megbeszéli a várható komplikációkat, majd a tulajdonos ennek tudomásul vételét illetve beleegyezését aláírásával igazolja.

A műtét előtti és utáni általános közérzetről
A műtétre való vitelkor kedvencünkkel kíméletesen és nyugodtan bánjunk, hiszen a sterssz, az idegesség olyan anyagokat szabadít fel a szervezetben, amelyek miatt az alkalmazott altatószerek nem kellően hatékonyak.
A műtét után az állatot még bódult állapotban visszük haza.
A még ébredő kutyát oldalán fekve nyelvét előrehúzva szállítsuk. Otthon száraz, nyugodt, helyre fektessük, tegyünk alá sok takarót, s a helységben ne legyen hideg, mert a hőszabályozás még nem tökéletes ilyenkor.
Az állat szeme alváskor nyitva van ezért kiszáradhat. Ezt megelőzvén az állatorvos szemcseppet csepegtet az állat szemébe. Tegyünk rá esetleg vizes zsebkendőt.
Nagy testű állatokat félóránként fordítsuk át a tüdők védelme érdekében.
A felébredéskor még jellemző a támolygás inkordinált járás. Gyakran lehet hányinger, hányás. Etetés és itatás csak ateljes felébredés után egy órával ajánlott akkor is kis mennyiségben.

Műtét utáni napokról
A műtét után 24 óráig az állatot tartsuk nyugodt körülmények között esetleg vigyük rövid sétára. A hosszú sétát és a gyerekekkel való játszást kerüljük. Súlyos izületi vagy csontrendszeri műtétekkor kerüljük a sok mozgást, biztosítsunk nyugodt, viszonylag szűk helyet az állatunknak. Esetenként gallérral kell védenünk az állat sebét, a gallért gyorsan megszokják, levenni csak felügyelet mellett szabad. A gallérral az étkezést, ivást, pihenést gyorsan megtanulja, megszokja az állatunk.
Varratszedés 7-14 nappal a műtét után van melyet akár az állat lakhelyén is el tudunk végezni.
Műtét után kerüljük a nagy mennyiségű étel etetését. Fokozatosan emeljük az ételek adagját a normál mennyiségig.
Az állat előtt mindig legyen friss ivóvíz, a nem kellő mennyiségű víz felvételéből származó kiszáradás életveszélyes helyzetet is okozhat.

A műtét után egyeztetésre kerülnek a következő hasznos információk
Mikor kell az állatot visszahozni sebkötözésre, varratszedésre esetleg kontrollra.
Mit kell ennie az állatnak a felépülés időszakában.
Milyen gyógyszereket kell szednie a felépülés során.

Milyen komplikációkra lehet számítani, mely problémákról kell haladéktalanul értesíteni az állatorvost.