Paraziták, külső belső élősködők elleni védekezés

Írta: Dr. Kovács István on .

Az állatokkal együtt élő élősködők nem csak az állatok közérzetét egészségét fejlődését veszélyeztetik, hanem közegészségügyi jelentősége is rendkívül fontos.
Mind külső illetve belső parazitáktól fertőződhet ember az állatoktól s komoly egészségügyi problémákat okozhat.

Kutyák, macskák parazitái és azok elleni védelem

Fonálférgek
A kölyök macskák és kutyák megszületéskor fertőződhetnek anyuktól a környezetből, illetve az anya tejétől. Ezért minden újszülöttet potenciális féreghordozónak kell tekintenünk. A kölyökben komoly fertőzöttség alakulhat ki már a 3.-4. hétre. Az orsóférgek a kisgyermekeinkben lárvavándorlás során allergiát esetleg vakságot is okozhatnak.
Védekezésül 3 hetes kortól hetente három alkalommal széles spektrumú pasztával kezeljük le állatainkat.
A kutyák féreghajtása évente a veszettség oltás alkalmával kötelező, de a férgek fejlődési ciklusát ismerve a negyedévi ismétlés mindenképpen ajánlott.
Vannak olyan férgek (szívférgesség), melyek csak speciális hátra cseppenthető un. spot on készítménnyel kezelhetők. Általában egy hónapig védenek nem csak a férgességtől, hanem a legtöbb külső-belső parazita ellen is.

Bolhásság
A bolhák irritálják az állatokat, csípéskor viszketnek, általános allergiás bőrgyulladást okozhatnak. E kórképnek 90 százalékát a bolhásság okozza. Test szerte viszkető érzést okoz, az állat kimarja a bőrét általában a hát-ágyéki tájékon. Kiirtásuk porozással, fürdetéssel nem elégséges, mert a környezetben szaporodó bolhapopuláció 5 %-a kifejlett alak él adott pillanatban az állaton a többi fejlődési alak a környezetben van (pete, lárva báb). Valamilyen spot on készítménnyel vagy valamilyen jó minőségű (állatorvos által ajánlott) bolhanyakörvvel érhető el jó és hosszú távú védelem. Vigyázat! Nem minden készítmény használható macskán is. Némely készítmények súlyos mérgezést okozhatnak macskákon!

Kullancs fertőzés
A kullancsok nem csak vérszívással és helyi irritációval okozhatnak problémát. Sokkal súlyosabb beszámítás alá esnek az álltaluk terjesztett betegségek (Babesiosi, Lyme-kór). Kullancs fertőzés esetén konzultáljon állatorvosával. Kullancs ellen védekezésre szóba jöhet spot on készítmény, vagy valamilyen jó minőségű nyakörv. Figyelem! Már nem csak tavasz, nyár, ősz a veszélyes, az enyhe telekben is előfordulhat fertőződés.
Lyme-kor ellen már rendelkezésre állnak vakcinás védelmek. Ez nem a kullancstól, hanem az általa terjesztett betegségtől véd meg.

Rühösség
A rühatkák kutyákban ritkábban, macskákban gyakrabban előforduló külső paraziták, melyek többszöri fürdetéssel, oltással, spot on készítménnyel kezelhetőek.

Demodicosis
Kutyákban előforduló, az egészséges állatokban is jelen lévő szőrtüsző atka az immunrendszer gyengeségével fellángoló betegség, mely fiatal kutyákban gyakrabban megjelenik.
Kezelése immunrendszer erősítése mellett fürdetéssel, spot on készítménnyel, nyakörvvel kezelhető.

Legyek, szúnyogok
A szúrólegyek gyakran okoznak sebeket vérzéseket nyári hónapokban a kutyák fején, fülén. Spot on készítményekkel távol lehet tartani őket.

Sertések parazitózisai elleni védelem

A sertésekben élő paraziták testtömeg-gyarapodás csökkenést, nyugtalanságot okozhatna, tenyészállatok fertőzhetik utódaikat.

Külső paraziták közül a rühösség és a tetvesség a leggyakoribb. Permetezéssel, bedörzsöléssel, oltással és spot on készítménnyele lehet védekezni ellenük.

Belső paraziták ellen szájon át illetve injekciós készítménnyel lehet védekezni.

Az injekciós készítmények gyakran, jó hatékonysággal használhatóak, de tudni kell, hogy galandféregre, mételyre és Trichurisra nem hatnak. Ezen szempontok alapján érdemes kombinált kezelések végrehajtani.
Tenyészállatokat évente legaláb kétszer kezeljük a fertőzöttség mértékét figyelembe véve.

Lovak parazitózisai elleni védekezés

Lovaknál belső paraziták elleni védekezés a legfontosabb. Érdemes itt is kombinálni, illetve időszakonként váltani az alkalmazott pasztákat. Csikókat a választáskor már kétszeri féreghajtást kell alkalmazni, és negyedévente rendszeresen ismételni kell.

Juhok parazitózisa elleni védekezés

Juhoknál évente kötelező a rühösség elleni védekezés. Régen jól bevált fürdetést az elfogadott injekciós kezelés váltotta fel. A rühösség elleni védekezésnek jó eszköze lehet, de a legelés miatt oly gyakori mételyfertőzést nem kezeli. Érdemes félévente szájon át és injekciós készítménnyel együtt állományszintű kezelést végrehajtani.