Miért kell a kutyámat évente védőoltásban részesíteni?

Írta: Dr. Kovács István on .

Miért kell kutyámat vakcinázni?

Ha a kutyákat nem részesítjük megfelelő védőoltásokban, nagy a kockázata annak, hogy elkapják valamelyik számukra veszélyes fertőző betegséget. A legelterjedtebb fertőző betegségek:

  • Parvovirus okozta bélgyulladás,
  • Szopornyica,
  • Fertőző májgyulladás,
  • Kennel köhögés,
  • Leptospirosis,
  • Veszettség
  • Lyme-borreliosis.

Azért szükséges a védőoltások idejében történő végrehajtása, mert a súlyosan megbetegedett állatot nem, vagy csak hosszadalmas és költséges kezelés árán lehet meggyógyítani.

Minden vakcinázást meg kell előznie egy féreghajtásnak, mivel csak egészséges, férgektől mentes állattól várható megfelelő és tartós védettség.
A kölyökkutyáknál még az alomban három egymást követő, hetente megismételt széles spektrumú pasztával történő féreghajtás szükséges ahhoz, hogy hat hetesen biztonsággal vakcinázható legyen a kölyök.

Mi történik védőoltást követően?
Az alapimmunizálás (az élet első oltásai) során a kölykök kapnak egy alap védettséget, mely előhangolja a szervezet védekező rendszerét, és minden szükséges emlékeztető oltás során a teljes védelmet biztosít az adott betegséggel szemben. Csak a szigorúan betartott oltási programmal várhatunk megbízható és tartós védelmet.

Mikor történjen a vakcinázás?
A kölyökkutyáknak már 6 hetes korban meg kell kapniuk az első (Parvovírus elleni) védőoltást. 2 hét múlva egy kombinált (parvovírus, szopornyica, fertőző májgyulladás és leptospirózis esetleg Kennel köhögés ellen) oltást kapnak, melyet egy emlékeztető oltással két
hét múlva megismételünk. Fél éves korban szükséges egy emlékeztető oltás.

A veszettség ellen minden három hónapot betöltött kutyát kötelező beoltani az első életévében kétszer 6 hónapos különbséggel, melyet évente egyszer meg kell ismételni.

Az oltási program összefoglalva a következő:

Életkor
Vakcina tipusa
Vakcina neve
6. hét
Parvo monovalens
Nobivac Parvo-C
8. hét
Kombinált vakcina
Nobivac DHP-L, vagy DHPPi-L
10. hét
Kombinált vakcina
Nobivac DHP-L, vagy DHPPi-L
12. hét
Veszettség
Nobivac Rabies
26. hét
Kombinált vakcina
Nobivac DHP-L, vagy DHPPi-L
38. hét
Veszettség
Nobivac Rabies
54. hét
Kombinált vakcina
Nobivac DHP-L, vagy DHPPi-LAz évente történő emlékeztető oltással tartható fenn a megfelelő védettség.

Lyme-borreliosis ellen két hét különbséggel kétszeri oltás adja meg az alapvédettséget, melyet évente szintén szükséges megismételni.

Az egyedi azonosítóval ellátott Kisállat Egészségügyi Könyvet meg kell őrizni, és ha állatorvosunkhoz fordulunk mindig vigyük magunkkal.