Miért kell a macskámat évente védőoltásban részesíteni?

Írta: Dr. Kovács István on .

Miért kell a macskámat vakcinázni?

Ha a macskákat nem részesítjük megfelelő védőoltásokban, nagy a kockázata annak, hogy elkapják valamelyik számukra veszélyes fertőző betegséget. A legelterjedtebb fertőző betegségek:

  • Parvovirus okozta panleucopenia,
  • Macska herpesvírus okozta betegsége,
  • Calicivírus okozta nátha,
  • Veszettség,
  • Macskák fertőző hashártyagyulladása (FIP),
  • Leukózis.

Azért szükséges a védőoltások idejében történő végrehajtása, mert a súlyosan megbetegedett állatot nem, vagy csak hosszadalmas és költséges kezelés árán lehet meggyógyítani.

Minden vakcinázást meg kell előznie egy féreghajtásnak, mivel csak egészséges, férgektől mentes állattól várható megfelelő és tartós védettség.

Mi történik védőoltást követően?
Az alapimmunizálás (az élet első oltásai) során a kölykök kapnak egy alap védettséget, mely előhangolja a szervezet védekező rendszerét, és minden szükséges emlékeztető oltás során a teljes védelmet biztosít az adott betegséggel szemben. Csak a szigorúan betartott oltási programmal várhatunk megbízható és tartós védelmet.

Mikor történjen a vakcinázás?
A kiscicák 8-9 hetes korban meg kell kapniuk az első (kombinált) védőoltást, melyet 3 hét múlva meg kell ismételni. A veszettség, FIP, és a macska leukózis ellen monovalens (csak az adott betegség ellen védő) vakcina adható, melynek oltási programja hasonlóan alapimmunizálással kezdődik.

Az évente történő emlékeztető oltással tartható fenn a megfelelő védettség

Az egyedi azonosítóval ellátott Kisállat Egészségügyi Könyvet meg kell őrizni, és ha állatorvosunkhoz fordulunk mindig vigyük magunkkal.